KURU GÖZ       KORNEA       KERATOKONUS       KORNEA DİSTROFİLERİ       TEKRARLAYAN KORNEA EROZYONU       ALERJİK KONJONKTİVİT

KERATOPLASTİ      HERPESKERATİTİ
 
 

Kornea


Küre şeklinde olan göz küremizin 1/6 hissesi kornea tarafından geri kalan kısmı ise sklera tarafından oluşturulmuştur. Kornea latincede boynuz demektir. Gözün penceresini oluşturan kornea gözün en önemli kırıcı dokusudur. Korneaya gözümüzün gözlüğü de değebiliriz. Bu gözlüğün ortalama gücü 43 diyoptridir. Kornea ve lens görüntüyü kırarak tek nokta halinde retinaya (fovea) ulaşmasını sağlar. Büyüklüğü yaklaşık 25 kuruş kadar şefaf yapıda bir dokudur. Korneaya önden baktığımızda skleranın üst ve alta olan korneal geçişi sebebi ile dikey uzunluğu 11.7 mm, yatay uzunluğu ise 12.6 mm'dir. Bu sebeple  önden bakıldığında kornea hafif elliptik görünüm sergilerken, arkadan görünümü daireseldir. Korneanın ön yüzeyinin bu şekli asferik olarak isimlendirilir. Yani bir daire şeklinde değildir ( merkezde dairesel, periferde daha düz şekli ile elipse benzemektedir).



Bu boyutları ile   kornea  merkezde daha dik ve daha incedir. Merkezden uzaklaştıkca kornea daha düzleşir ve kalınlaşır.  Ortalama merkezi kornea kalınlığı 530 mikron, kornea kenarında ise (perifer) 680 mikrondur.

Damarsal yapıya sahip olmayan saydam kornea dokusu vücudun en yüksek yoğunlukta sinir ucu sonlanmasına sahiptir ve bu deriden 400 defa daha fazladır. Yoğun sinir ağı gözyaşı salgılanması ve kapak refleksini uyarması ile gözü korur.  Sinir lifleri sayesinde göz kırpma refleksi uyarılır ve böylece kornea gözyaşı ile devamlı ıslak tutularak, yüzeyinin bütünlüğü korunur. Beslenmesi göziçi sıvısından (aköz hümör) glukoz ve gözyaşından oksijen ile olmaktadır. 

Kornea 5 tabakadan oluşmuştur. Kornea saydamlığının ve bütünlüğünün korunmasında bu katmanların görevleri var. Korneanın saydamlığı bozulursa görme kalitesi etkilenir. Korneanın her hangi bir şekilde etkilenmesi görmeyi azaltacağı gibi şiddetli ağrı, batma, yanma ve ışık hassasiyetinde artma gibi şikayetlere de yol açabilir.



En üstte kendini yenileyebilen  epitel tabakası korneayı dış etkenlerden korur.  İnsan vücudunun en düzenli epitelidir. Diğer katmanları ise Bowman, Stroma, Descement ve Endotelden oluşmaktadır. LASIK gibi cerrahi lazer işlemleri üst stroma tabakasında yapılmaktadır. Korneanın üst stroma tabakası lazer ile şekillendirilerek kırıcılık azaltılmakta (miyoplarda) veya artırılmaktadır (hipermetroplarda). Descement membranı yaş ile beraber kalınlaşmaktadır ve  yetişkinlerde 10-12 mikrondur. Endotel hücreleri kendilerini yenilemezler. Doğuşta mm karede 6000 hücre bulunurken bu sayı 80'li yaşlarda 2000'e düşmektedir. Endotel yetersizliği kornea ödemi ve bulanıklaşması ile sonuçlanır.

Bize Ulaşın


İsim

e-mail

Telefon

Mesajınız

 
 

takip edin :       

 
 

Göz hastalıkları konusunda hastaları bilgilendirme amaçlıdır.
Site içerisindeki bilgiler izinsiz kullanılamaz.